tirsdag 22. juni 2010

"PROSJEKT PERGOLA" - MATERIALER INNKJØPT

Min desidert bedre halvdel har lenge gått og drømt om å lage en åpen hagestue på terrassen hjemme. En såkalt "pergola". Han har tenkt, tegnet og planlagt på alle tenkelige og utenkelige måter. Kreativiteten har til tider boblet så kraftig at han for litt siden satt ved kjøkkenbordet og brukte de lange pinnene som hører til spillet "Pakkesel", og la disse oppå hverandre på forskjellige måter for å se hvordan pergolaen skulle konstrueres! Slett ikke dumt, bare.....bittelitt uvanlig, kanskje? Men hvorfor ikke? Andre gode idéer har sikkert blitt til ved langt mer utradisjonelle hjelpemidler enn dette?
"Pakkesel" fra DAMM - et familiespill for de tålmodige

Når man skal til med et slikt prosjekt, er det mangt og mye å tenke på. Hva skal man lage taket av? Bølgeplater av plast? Billig, men ikke så kledelig til vårt hus. Innfelte glassplater i herdet glass? Veldig stilig, men SYKT dyrt! Seilduk? Blir det kanskje litt "hiv o'hoi" for et hus som ikke ligger sååå langt utenfor Haugesund sentrum? Presenning? Eh.... ikke et alternativ overhodet! Vanlig tak med panner? Dyrt, og man mister litt av den "ville" feelingen man ønsker å oppnå ved å bygge en pergola. Bare bjelker? Kult, forsåvidt, men kanskje litt for funkis til vårt klassisk-utseende hus. Og ikke så veldig praktisk på regnfulle dager. Vanskelig er det, skal jeg si dere, og det er så langt vi er kommet i den beslutningen... 

En av definisjonene jeg fant på pergola kan du lese her. Jeg har skjønt at en pergola egentlig skal ha åpent tak, gjerne med planter som klatrer opp langs bjelkene, og at hensikten bare er å bryte sollyset - ikke holde en tørr på regnværsdager. Men det er jo så deilig å sitte ute under tak, mens regnet trommer på taket (uansett hvilket tak det måtte bli)? Her er noen bilder jeg fant på nettet, av forskjellig pergolaer.


Det blir garantert ingen av disse variantene, men det var nå kjekt å se litt. Faktisk var det vanskelig å finne bilder av en sånn pergola som jeg/ vi ser for oss. Kommer du over noen fine bilder/ gode sider om emnet, setter jeg stor pris på om du sender meg et tips; enten som bloggkommentar eller på mailen min, randi.bauer.nilsen@hotmail.com. På forhånd takk for innspill!
I skrivende stund har vi altså bare såvidt puttet tærne nedi startgropa for bygging av pergolaen vår, men noen av materialene kjøpte husbonden inn i dag. Foreløpig ser det slik ut hjemme hos oss:

Det er en herlig spenning å være i gang med et nytt prosjekt! Jeg lover å holde dere oppdatert - men vær tålmodige! Nå er det snart ferietid, og da blir husfruen uten sin kjære pc en goood stund. Dermed blir det ca. 5 ukers opphold fra bloggingen. På lørdag vender nemlig storfamilien min nesa mot Nord-Italia hvor vi skal tilbringe 14 solfylte, varme dager sammen med gode venner. Deretter er det Røvær som står for tur - og 3 uker der ute skal heller ikke bli helt feil, kjenner jeg. .. Mye å glede oss til!

Og når vi kommer hjem igjen, er det bare for far å begynne å bygge. Og for mor å begynne å blogge. I mellomtiden kan jeg jo alltids lete etter diverse ting til å pynte med? Utemøbler er allerede bestilt, så det er egentlig bare detaljene som gjenstår. Kanskje jeg skal vente litt med dem? Vi ser hva som dukker opp. :-)

søndag 20. juni 2010

"VÅRT SOMMERPARADIS" - KAPITTEL 2: STUA

"Prosjekt Røvær" startet så å si umiddelbart etter at vi overtok huset. Vi begynte med 1. etg., som består av gang, et lite toalett, kjøkken, spisestue og stue. Det er sistnevnte rom jeg tar for meg i dette innlegget.
Slik så stua ut før:

Huset var så kaldt innvendig at alt yttertøy måtte beholdes på!

Interiøret i stua var.... eh.... "søtt, salt og syrlig" - en lett blanding av diverse, kan man vel si?

I det ene hjørnet av stua stod den styggeste peisen/ kaminen jeg hadde sett i hele mitt den gang 37,5-årige liv, og Tore fikk straks beskjed om at "Den peisen skal vi IKKE beholde, bare så det er sagt!" Stort sett er han en lydig husbond, så......

....peisen forsvant den, gitt!! :o) Idag har vi en hvit, helt alminnelig hjørnepeis der, som tidligere stod i stua hjemme. Type "90-tallet". Har ikke noe bilde av denne, men kan evt. legge det til senere.

Da vi overtok huset, fant vi et bilde av det - med farger lagt på for hånd. (De gjorde visst slikt før i tida?) At det er noen som har tegnet på det, er det ingen tvil om - se bare på flagget! ;-)

Huset hadde senere fått panoramavinduer, som sikkert ble satt inn på 70-tallet en gang. Da alt skulle være mest mulig praktisk for "hu mor", som skulle vaske vinduene. I dagens likestilte samfunn er det ikke lenger en selvfølge at det er mor som vasker vinduene, og ikke trenger alt å være så veldig praktisk hele tiden heller! Så vi ønsket å få satt inn vinduer som var så like de opprinnelige som mulig. Da var dette bildet veldig "kjekt å ha"!

Pappa hjalp oss med å bytte kledning og få satt inn nye vinduer på fasadesiden av huset. Vi begynte selvsagt med denne, da det er denne man først ser. Og en flott fasade er svært viktig. Det vet jo alle!?

Vi ønsket oss større vinduer enn de som var der fra før, slik at vi fikk forbedret utsikten ut mot havet.

Tore gjorde et grundig forarbeid for å finne den rimeligste og beste vindusleverandøren. Valget falt på Flygansvær Trevarefabrikk i Tysnes, som produserer både vinduer og dører på mål og etter ønsket utseende - uten at de robber lommeboka di. De frakter også vinduene dit du vil ha dem, til en absolutt overkommelig pris. Verdt å undersøke dersom du og din familie vurderer å bytte ut vinduer og/ eller dører hjemme eller på hytta!

Vi valgte å ha de to ytterste vinduene sidehengslede, mens det midterste ikke kan åpnes. Vindusramma er av tre og kan leveres ferdigmalt, om man ønsker det. Om vi gjorde? Eh... JA!!!

Under diverse laminat og gulvbelegg i så å si alle rom i huset, visste vi at det gjemte seg et vakkert tregulv. Dette nærmest skrek om å få komme til heder og verdighet igjen, og slike rop om hjelp må tas alvorlig! Men arbeidet med å få det frem, var både tungt og tidkrevende. Er jeg blitt fortalt av min mann og svigerfar....

Den verste jobben var å få bort ullpappen som var limt fast i gulvet. Den hadde vært tregulvets trofaste elsker i flere tiår, og ga ikke slipp på sin kjære uten en tapper og ridderlig kamp først. Men til slutt måtte den gi tapt!

Etter å ha fått samme bestemte behandling som gulvet, kom husets flotte tømmervegger frem. Hovedfargeplanen for sommerhuset vårt var "HVITT". Jeg er nemlig helt forelsket i stilene "svensk sommerhus" og "den franske landstil" og ønsket at huset skulle bli en fin blanding av de to. Og da er mye hvitt et "must"! Fargen vi har brukt på vegger, tak og lister heter "Egghvit". Merk: Må ikke forveksles med "eggehvit", som er atskillig gulere på farge. Tore ville ha samme farge på lister og tak, slik at malingsarbeidet ble enklest mulig. Vi brukte bare ulike glansgrader på tingene for å få forskjellig effekt og litt liv i rommene.

Etter hundrevis av arbeidstimer, kom vi endelig til det kjekkeste; møblering og stashing!:o)


Riktig så bra synes vi selv at resultatet ble! Stolene er det sikkert en del som drar kjensel på, for de brukes mye i reportasjer om diverse feriesteder. I tilfelle du lurer, så er de kjøpt på IKEA og heter "Jennylund Ektorp". Trekket er avtag- og vaskbart. Vi kjøpte to; det som vises på dette bildet og...ta-tam-ta-tam....et HVITT ett, selvsagt!

I løpet av våren 2006 hadde min husbond utallige turer ut til øya for å få gjort så mye som mulig før sommerferien begynte, og storfamilien rykket inn. Det ble helst til at det var han som dro ut, for noen måtte jo passe barn, hus og hjem. Og det ble meg! Helt grei fordeling, synes jeg, for jeg hadde ikke hatt så mye å bidra med i akkurat den fasen av oppussingen, uansett. Jeg er best på å planlegge, delegere oppgavene til de som kan utføre dem og så komme sterkt tilbake i "sjarmøretappen" (når ting begynner å bli ferdige og skal ha "the final touch".... Joda, jeg har saktens mine timer med maling, men det hører også med til "sjarmøretappen" etter mine begreper!) Derimot er jeg en stor beundrer av de som kan, og vil, ta seg av alt det viktige for- og grunnarbeidet! Takk, Gud, for at slike finnes - og at jeg er gift med en av dem!!

Min bedre halvdel har vært noe frustrert over husfruen til tider. Bl.a. kan nevnes at mens han og svigerfar skrapte gulv og vegger, trippet undertegnede rundt og kjøpte etasjekakefat, løpere og pynteputer... Vel, planlegging er viktig, og når man finner noe man liker, så finner man noe man liker. Og da venter man ikke. For det kan bli utsolgt lenge før tiden er inne for å kjøpe dem - nemlig!!

Når det er sagt, må jeg få legge til at Tore også har teften for de små detaljene. På en tur til Frankrike kom han hjem med bl.a. denne sjarmerende hylla. Jeg ble superduperglad, for dette var jo til og med ekte vare!!! Utrolig hvor nært himmelen man kan komme av slike små ting? Ok, I'm shallow, but wearing my title with pride!
En av veggene i stua har fått et mønstret tapet, for å brekke av alt det hvite. I stua er en av aksentfargene lys grønn, derfor ble det tapet med grønt mønster. I spisestua er "farge nr. 2" lyseblått, så der har vi nøyaktig samme tapet, men med lyseblått mønster. Spisestua skal dere få lese om i neste kapittel.

Da ønsker jeg mine lesere en fortsatt god søndagskveld og en fin og innholdsrik arbeidsuke. For de av dere som ikke allerede har begynt på ferie, da. Nå er i hvert fall vekterstreiken over, så da håper jeg at de som har planlagt å reise utenlands, kommer seg dit de skulle. Så får vi sende en ørliten hilsen til dem som sitter og hardnakket synger på streikesangen sin, på en flåte, på et hav - sammen med Karius og Baktus...