søndag 5. september 2010

PROSJEKT PERGOLA - TO BE CONTINUED....

En deilig, avslappende septemberhelg på hytta er over. Vi har ikke gjort noen ting (bortsett fra at mannen har klippet plenen), så nå er vi uthvilte og klar for en ny uke! Det er i hvert fall det vi prøver å si til oss selv. Mannen ligger og slapper av i sofaen, og jeg har inntatt bloggeposisjon. Begge er vel heller slappe, for å være helt ærlig, men det trenger vi jo ikke å si til noen? ;-)

Busk i hagen hjemme. Nyyydelig farge!!

I løpet av den kommende uka håper jeg min kjære finner tid og krefter til å fortsette på "Prosjekt Pergola". Jeg blogget om dette for en tid tilbake, men den gang var vi kun på idéstadiet. Så ble materialer kjøpt inn, og disse ble, av ulike grunner, liggende. Lenge. Veldig lenge - med tanke på at jeg tross alt er gift med en handlingens mann.

Men for ca. 2 uker siden var mannen endelig klar til dyst! Været var ikke det beste, men pyttsann, når arbeidslysten tar en, bryr man seg da ikke om om det høljer ned? Da får vær være vær, og så får man finne frem nødvendig utstyr og riktige klær!! Jeg tok også mine forholdsregler og stod tørt og godt under vårt overbygde inngangsparti. Hallo! Det er ikke JEG som skal bygge pergola!! Jeg kommer sterkere tilbake langt senere i prosessen... Når det skal styles og stashes!

Hadde du våget å slippe denne mannen løs på terrassen din, bevæpnet med hammer, spiker og bruskasser? (Jada, du leste riktig - bruskasser!!!) Man skal ikke skue hunden på hårene, er det noe som heter. Man skal heller ikke skue mannen på regntøyet og sydvesten....;o)

Sydvest eller nordøst, den skumle, men veldig flinke mannen begynte i hvert fall å jobbe:

Her ser du eksempel på at en bruskasse kan brukes som et trappetrinn!

Støttebjelkene til den ene delen av pergolaen begynner å ta form, og noen av tverrbjelkene er på plass. Når man jobber litt i høyden, og med tunge materialer, er det greit med en hjelpende barnehånd eller to, og 2-3 bruskasser.... Her tryllet om til en slags gardintrapp. Som vi ikke hadde på det tidspunktet. Det har vi nå, for svigermor kom bort med en. Syntes vel synd på sønnen sin som måtte jobbe på gule plastikkbokser?

Min mann har flere ganger prøvd å forklare meg hvordan pergolaen skal se ut. Jeg ville helst at den skulle dekket hele terrassen, men han har sagt "Nei! Den skal være L-formet!" I og med at jeg ikke har klart å se det helt for meg, har det vært med stor spenning jeg har fulgt prosessen. Både med skeptiske øyne og med kamera - kan være greit å ha dokumentasjon i en evt. tvistsak! ;o)


Spørs om ikke dette bildet hadde resultert i noen hevede øyenbryn? Men herlighet, man må da få lov til å bruke fantasien? Siden jeg verken er 2,2 meter eller spesielt sterk, må man ty til andre hjelpemidler. Og hva er vel mer naturlig enn bruskasser? Legg merke til vateret som ligger oppå bjelken. Ikke kom her og si at min mann ikke er nøyaktig!

Festingen av den første tverrbjelken på delen som skal utgjøre L'en, forårsaker litt fintenking.

Men så er Tore på sporet, og det jobbes iherdig for å komme videre.


L-formen som min mann insisterte på at pergolaen skulle ha, viste seg faktisk å være et sjakktrekk. Da er en forholdsvis stor del av terrassen fortsatt "ledig", slik at man på skikkelig godværsdager kan ligge/ sitte under helt åpen himmel. Ok, jeg er glad for at jeg ikke fikk viljen min på det området.....

To av veggene skal kles helt/ delvis med smale planker, og dette arbeidet er såvidt påbegynt i skrivende stund.

Når det gjelder hvilket tak vi skal ha, har vi etter mye fintenking landet på at den største delen av L-en skal få tak av seilduk, slik at man lett kan fjerne taket dersom været tillater det. Og på regnværsdager sitter man tørt!

På den smaleste delen av pergolaen, ser vi for oss at en eller annen fortvoksende plante skal få slynge seg oppover støttebjelkene og etterhvert dekke taket med sine bladbedekkede greiner. Kanskje en plante som har blomster i tillegg? Jeg har forhørt meg litt rundt, og det kan se ut som om kandidatene er kuttet ned til to sorter; Clematis og Humulus Lupulus (også kalt "Humle"). Både det latinske og det norske navnet gir meg assosiasjoner til Harry Potter.....;-)
Clematis Jackmanii                                                   Humulus Lupulus ("Humle")
Hvilken av disse to plantene synes du vi bør velge? Har du andre forslag til takløsninger?

Takker på forhånd for forslag og ønsker deg en fin uke!1 kommentar:

  1. Sjekk ut Pipeholurt! Ikke blomster på, men veldig fine blader. Jeg har en som klatrer opp til mønet langs en fiskesen, veldig fornyd med den! Jeg har sett i et hageblad at de har plantet Pipeholurt sammen med en lilla Clematis = nydelig!!! Lykke til! Blir kjempefint!

    Ingjerd

    SvarSlett

Her kan du legge inn din kommentar. Jeg setter pris på alt; ris, ros, spørsmål, svar - hva som helst. Takk for at du tar deg tid!:-)