tirsdag 16. november 2010

PERGO-PERGO-PERGOLAAAA

Jeg har tidligere skrevet  om og vist bilder fra prosjektet vi har hatt gående på hjemmefronten; pergolaen. Har lovet at dere skulle få se det ferdige resultatet, og siden det nærmer seg en viss årstid, der alle skal være snille med hverandre, tenkte jeg at nå var det kanskje på tide å innfri løftet? I løpet av prosessen har jeg brukt mange timer på nettet for å hente inspirasjon/ idéer, men det har vært V A N S K E L I G å finne bilder av pergolaer. Håper derfor dette innlegget kan være til inspirasjon/ hjelp for de av dere som har vurdert å bygge noe liknende.

Dette er et underveisbilde. Lenge var det snakk om at Mannen bare ville ha de smale plankene opp til der "midtbjelken" ender, mens Danden hadde sett for seg at disse skulle gå helt opp. Mannen var ikke til å rikke, så ganske lenge så det ut som at plankene kom til å stoppe der. Med et festlig "luftehull" mot taket. Spenstig.... På dette tidspunktet trodde vi også at taket kom til å bli av seilduk.

Før jeg fortsetter - her er et kjapt bilderesymé for nye lesere:

Denne karen hadde veeldig lyst å bygge seg en pergola - sterkt inspirert av nabo'n. Etter mye fintenking, konkretisering av planene ved hjelp av Pakkesel-pinner, rådspørring her og der, noen spørsmål til fruen (som mest ble stilt for å være hyggelig, fikk jeg en følelse av...), var Mannen superklar til å komme i gang - en svært regnfull dag i september.

Han jobbet iherdig både den dagen og de påfølgende, og under arbeidet dukket det stadig opp noen overraskelser. Som f.eks. at bruskasser er sterkt undervurdert. Noen burde virkelig sette seg ned og se på bruskassenes UANTE bruksområder! :o)

Så fikk Mannen mye å gjøre både på jobb og fritid, og da måtte pergolaen fint finne seg i å stå uferdig en stund - og Danden hadde ingen pergola å vise frem til sine lesere. Eller naboer.

Men, jeg har hittil til gode å si at Mannen har for uvane å påbegynne prosjekter som han ikke fullfører, så dette prosjektet ble også ferdig! Faktisk ble pergolaen ferdig for over 1 mnd. siden, så det er jeg som har vært treg med å blogge om den - ikke min kjære som har vært treg med å "mekke" den!


Som dere ser; Danden fikk til slutt viljen sin med at de smale plankene skulle gå helt opp til taket! *FORNØYD!!!* Det var faktisk noe Mannen innså selv - etter å ha tenkt litt mer over det. Apropos tak; det var skikkelig headache å finne ut hvilket tak vi skulle ha, men for å gjøre en lang historie kort, endte vi opp med å bruke plater av polykarbonat (et plastmateriale). Platene er gjennomsiktige, slik at de slipper inn masse lys, noe som var VIKTIG for oss! - men de er ikke blanke som vinduer. De har mange smale striper/ innvendige riller (herregud, jeg kjenner jeg har fagterminologien skikkelig inne..... blargh!....) som visstnok har med forsterkning av platene å gjøre. Platene kjøpte vi på Neumann Bygg. Litt dyre, men billigere enn herdet glass (det meste er billigere enn herdet glass...), som var det vi aller-aller-aller-helst kunne tenkt oss. Hvis vi hadde hatt gullbuksene til Gutten. Eller bingen til Onkel Skrue. Eller krukken til Serepta....

Takplatene viser ganske godt på dette bildet, så da ser dere det jeg prøvde å forklare ovenfor!:o)

Pergolaen er som sagt ferdig, men den er dessverre ikke ferdig-ferdig; dvs. stashingen gjenstår fortsatt.... Jeg ser ganske klart for meg hvordan jeg vil "vinterstashe" pergolaen, men hva hjelper det, når det kommer ekkolyder fra kontoen? Det handler om å prioritere - selv for en shopoholiker... Det gjør vondt, men av og til må man rett og slett begrense seg.... *snufs*. Derfor ser det litt glissent ut der ute, men dere skal nå få se det likevel. Resultatet ble veldig flott, så jeg får la stash være stash (AUUU!) og heller komme tilbake med bilder av en pyntet pergola senere.


De flotte utemøblene bestilte vi fra Wake Up Norway. Putene kom med helt lyse trekk, så vi bestilte et brunt trekk i tillegg i fargen "Coffee". Ørlitepittelitt mer praktisk. I skrivende stund ligger putene i garasjen og viser derfor ikke på bildene. Vår erfaring med Wake Up Norway var at det tok forholdsvis lang tid før møblene kom, og feilprosenten på leveringene var rimelig høy. Men det kan godt være de var spesielt uheldige med vår leveranse. Vi har bare handlet hos dem denne ene gangen, så jeg uttaler meg på rimelig tynt grunnlag. Uansett, møblene var verdt å vente på - og vi fikk mye for pengene! 

Nederst til høyre: Inntil søylene til den delen av pergolaen som går langs husveggen, skal det plantes en eller annen klatreplante til våren. Forhåpentligvis vil den vokse raskt, tett og villig og danne et flott tak. Vi har foreløpig ikke bestemt oss for hvilken plante det blir *ingen av oss er god på hage!!*, så jeg tar mer enn gjerne imot tips!!

Til slutt har jeg fått noen materialopplysninger fra Snekkeren - i tilfelle noen skulle ha interesse for slikt:

Tverrbjelker som går ut fra veggen: 2x8"
Tverrbjelker som går langs veggen (de som taket hviler på): 1,5x8"
"Søyler": Doble 2x4"
Smale planker: 28x49mm (Mannen er ikke helt sikker.... *og JEG fraskriver meg alt ansvar!! :o)*)

Ha en fortsatt fin uke, da, dere! :o)

4 kommentarer:

 1. NYDELEG!☺
  Og takk for info!
  Vi har lyst å bygge slik også..viss vi får lov av burettslaget....☺

  Klem M♥

  SvarSlett
 2. Ingen årsak! Bare hyggelig hvis innleggene mine kan være til inspirasjon og nytte. Da krysser jeg fingrene for at borettslaget er snille med dere, og ønsker dere lykke til med prosjektet.

  Klem Danden

  SvarSlett
 3. kjempefin pergola! hva med snø på vinteren..fungerer det greit på pergola-taket? har hørt at noen anbefaler å lage skråtak så snøen kan skli av..? noen tanker om det? takk for flotte bilder av byggeprosessen:)karianne

  SvarSlett
 4. Hei!

  Kjekt at du likte pergola'en vår. Skjønner at du er litt skeptisk i forhold til hvordan den takler snømengder - det var nemlig vi også! Men det har gått kjempefint, til tross for at vi absolutt ikke har den hellingen som var anbefalt for denne typen takplater. Hvis jeg ikke husker mye feil, skulle der egentlig ha vært 10 cm helling pr. meter. Vårt tak er over 2m bredt, men vi har ikke 10 cm helling på DEN bredden en gang! Men det har altså gått fint - litt flaks skal man ha!;o)

  Ingenting gleder meg mer enn når folk kan dra nytte/ få inspirasjon av noe av det jeg skriver om. Så takk for hyggelig kommentar og respons!

  Mvh Danden

  SvarSlett

Her kan du legge inn din kommentar. Jeg setter pris på alt; ris, ros, spørsmål, svar - hva som helst. Takk for at du tar deg tid!:-)