tirsdag 22. juni 2010

"PROSJEKT PERGOLA" - MATERIALER INNKJØPT

Min desidert bedre halvdel har lenge gått og drømt om å lage en åpen hagestue på terrassen hjemme. En såkalt "pergola". Han har tenkt, tegnet og planlagt på alle tenkelige og utenkelige måter. Kreativiteten har til tider boblet så kraftig at han for litt siden satt ved kjøkkenbordet og brukte de lange pinnene som hører til spillet "Pakkesel", og la disse oppå hverandre på forskjellige måter for å se hvordan pergolaen skulle konstrueres! Slett ikke dumt, bare.....bittelitt uvanlig, kanskje? Men hvorfor ikke? Andre gode idéer har sikkert blitt til ved langt mer utradisjonelle hjelpemidler enn dette?
"Pakkesel" fra DAMM - et familiespill for de tålmodige

Når man skal til med et slikt prosjekt, er det mangt og mye å tenke på. Hva skal man lage taket av? Bølgeplater av plast? Billig, men ikke så kledelig til vårt hus. Innfelte glassplater i herdet glass? Veldig stilig, men SYKT dyrt! Seilduk? Blir det kanskje litt "hiv o'hoi" for et hus som ikke ligger sååå langt utenfor Haugesund sentrum? Presenning? Eh.... ikke et alternativ overhodet! Vanlig tak med panner? Dyrt, og man mister litt av den "ville" feelingen man ønsker å oppnå ved å bygge en pergola. Bare bjelker? Kult, forsåvidt, men kanskje litt for funkis til vårt klassisk-utseende hus. Og ikke så veldig praktisk på regnfulle dager. Vanskelig er det, skal jeg si dere, og det er så langt vi er kommet i den beslutningen... 

En av definisjonene jeg fant på pergola kan du lese her. Jeg har skjønt at en pergola egentlig skal ha åpent tak, gjerne med planter som klatrer opp langs bjelkene, og at hensikten bare er å bryte sollyset - ikke holde en tørr på regnværsdager. Men det er jo så deilig å sitte ute under tak, mens regnet trommer på taket (uansett hvilket tak det måtte bli)? Her er noen bilder jeg fant på nettet, av forskjellig pergolaer.


Det blir garantert ingen av disse variantene, men det var nå kjekt å se litt. Faktisk var det vanskelig å finne bilder av en sånn pergola som jeg/ vi ser for oss. Kommer du over noen fine bilder/ gode sider om emnet, setter jeg stor pris på om du sender meg et tips; enten som bloggkommentar eller på mailen min, randi.bauer.nilsen@hotmail.com. På forhånd takk for innspill!
I skrivende stund har vi altså bare såvidt puttet tærne nedi startgropa for bygging av pergolaen vår, men noen av materialene kjøpte husbonden inn i dag. Foreløpig ser det slik ut hjemme hos oss:

Det er en herlig spenning å være i gang med et nytt prosjekt! Jeg lover å holde dere oppdatert - men vær tålmodige! Nå er det snart ferietid, og da blir husfruen uten sin kjære pc en goood stund. Dermed blir det ca. 5 ukers opphold fra bloggingen. På lørdag vender nemlig storfamilien min nesa mot Nord-Italia hvor vi skal tilbringe 14 solfylte, varme dager sammen med gode venner. Deretter er det Røvær som står for tur - og 3 uker der ute skal heller ikke bli helt feil, kjenner jeg. .. Mye å glede oss til!

Og når vi kommer hjem igjen, er det bare for far å begynne å bygge. Og for mor å begynne å blogge. I mellomtiden kan jeg jo alltids lete etter diverse ting til å pynte med? Utemøbler er allerede bestilt, så det er egentlig bare detaljene som gjenstår. Kanskje jeg skal vente litt med dem? Vi ser hva som dukker opp. :-)

5 kommentarer:

 1. hei..spennende med pergola: Kikket på dette i mange år!! Lurer på hvordan det fungerer med taket ifht til kondens dugg??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Celia!

   Taket har fungert veldig bra, men vi ser at der har kommet noe dugg/ fukt inn i platene. Uten at jeg er noen ekspert på dette, så tror jeg grunnen er at vi ikke fikk dekket til endene med en gang. Vi er likevel veldig fornøyde! Hadde nok valgt de samme platene igjen. Lykke til med deres prosjekt! :-)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 2. har du flere bilder av pergolaen. spesielt taket sett utenfra...litt usikker på hvordan det blir med taket inntil vårt hus som er sveitserstil?? snekker er bestilt og vi er igang:O)hvor tykt var taket mm?
  villvin,humle evt klematis(mange forkjellige) er flotte klatreplanter. Du må sjekke hos gartner/hageland e.l om hvilket klima/vekstsone du bor i ifht til plantenes robusthet. Villvin er nok den mest hatdføre av de ifht til vinter....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Celia!

   Beklager litt sent svar, men jeg er fortsatt i "restitusjonsfasen" i forhold til bloggen min....Dvs. at jeg er der meeeget sjelden... Vel, nok om det.

   Tusen takk for tips til planter! Faktisk ser det ut til at clematisen har overlevd i sin forholdsvis lille potte, juhuuu! Mange mente jeg burde plante den ned i bakken. So far, so good - den vokser som bare det! Og jeg som er "tante Brun" i forhold til planter?!! Litt flaks skal man tross alt ha - hehe!! :o)

   Jeg har dessverre ikke flere bilder av taket. Hvorvidt taket vil passe til huset deres, tja.... si det? Vårt hus er i hvert fall ganske klassisk i stilen - bittelitt sveitserinspirert. Vi syntes likevel det fungerte med funkisaktig pergola. Tykkelsen på takplatene er ca. 10mm. Lykke til med prosjektet deres!:-)

   Mvh
   Danden

   Slett

Her kan du legge inn din kommentar. Jeg setter pris på alt; ris, ros, spørsmål, svar - hva som helst. Takk for at du tar deg tid!:-)