tirsdag 22. mars 2011

BONDEBOOMERANG

Er du gammel nok til å huske 15-20 år tilbake i tida? Til den gang interiøret var dominert av primærfargene rødt, gult og blått, samt en aldri så liten (eller stor) dæsj med sekundærfargen grønt? Jeg snakker okergult, mørk grønn, burgunder og bondeblått. Husker at da jeg skulle ta ut tapet til huset i 1994, var det unnagjort på to timer. Til heeeele huset, ja! Samme tapet, ulike farger. Enkelt og veeeldig fint. Syntes jeg da. Det ble burgunder på gangen, gul "flise"tapet på badet, mørkegrønt på soverommet, strie med "trestruktur" på kjøkkenet - malt i bondeblått, okergult i stua og lysere gult på vaskerommet (sistnevnte rom har vi ikke gjort noe med ennå, så der ruler fortsatt 90-tallet....).


"Potpurri" var et mye brukt ord i det nevnte tiåret. Ørten utgaver av tørkede blomster lå rundt omkring i titusener av hjem, på toppen av vitrineskap (som selvsagt var av furu) og samlet utallige gram med støv... Det hang tørkede blomster i flere av husets hjørner, og mange hadde dem sikkert også i form av lysmansjetter. Av brannmessige hensyn, absolutt ikke til å anbefale, men guuuuud, så fint det var! Gud.


I samme æra og åndedrag kommer man ikke utenom messinglysestakene. ALLE hadde dem, og de som fulgte skikkelig med i tiden og virkelig hadde peiling, hadde dem überalles; fem-armede, tre-armede, enkle, på bordet, på gulvet (husker de fantes som gulvstaker også), på veggen og i taket. Gjerne pyntet med kunstige drueklaser hengende over armene på staken, eller igjen, som lysmansjetter. Lysmansjetter, ja - hvordan kunne egentlig verden fungere uten dette høyst nødvendige nipset? Om man ikke hadde lysmansjetter, ja, da manglet der jo noe helt vesentlig?? Det ble så nakent, og bart og.... uferdig! Hvor ble det av kosefaktoren med lysestaker uten lysmansjetter? Nei, lysmansjetter var det bare å skaffe seg, dersom man var en man kunne regne med. Og hjelpedemeg, så koselig 90-tallet var!


Men over til messinglysestakene igjen. Da vi pusset opp huset for en del år siden, mener jeg at der "forsvant" en del av disse 90-tallsklenodiene. Er ganske sikker på det, for jeg husker i hvert fall at jeg har tenkt tanken "Aldri, aldri, AAAALDRI skal jeg ha messinglysestaker i huset mitt igjen!" Det var liksom ikke måte på hvor "bygone" de var.


Vel, vel.... Forrige helg var Danden innom Fretex for første gang på evigheter. Jeg klarte å fylle opp en hel handlekurv (jeg snakker ikke en sånn i plast som man kan bære på armen, men en sånn i metall, du vet, som må trilles?) med forskjellig - deriblant denne samlingen med lysestaker:

Ja, så var vi der igjen, gitt! Du synes det var litt mange? Og litt mye messing? Og litt mye av litt av hvert? Litt sammensurium av stygge lysestaker, liksom? Jeg er så enig!!! Men greia er at jeg har et prosjekt på gang. Om halvannen måned skal Prinsen konfirmeres, og jeg er i gang med forberedelsene (alle innbydelsene er visst ikke helt ferdige ennå, men man kan da tenke borddekorasjon for det om?). Har en plan for alle stakene jeg kjøpte på Fretex, og den er rett og slett å spraymale dem svarte! Tror det kan bli dritkult -for å bruke et fjortisuttrykk - med mange forskjellige staker, men som alle er svarte. Hvit duk, svarte staker, det blir vel bra, tror du ikke?

Denne er i keramikk, men det bør vel gå an å spraymale denne også?

Jeg tror kanskje ikke jeg har nok staker, men jeg kan da gå flere ganger på Fretex, jeg? Ja, bevares!

Disse stakene i tinn, synes jeg faktisk er litt kule. Usikker på om de skal bli svarte....

Jeg fant mye annet knæsj på Fretex, men vet du, nå skal jeg for en gangs skyld være bloggøkonomisk; jeg skal rett og slett dele opp funnene mine i flere innlegg! Synes det er en kjempeidé, for da har jeg skrivestoff en stund fremover. Typisk meg hadde vært å vise deg alt jeg kjøpte i ett og samme innlegg, men det skal jeg altså ikke gjøre nå.

Inspirasjon til idéen med lysestakene har jeg fått fra ulike varianter av brett med fastmonterte lysestaker. Ett eksempel kan du se på nettsiden til Fru Rosa, ved å klikke her. Mine staker skal ikke monters på brett, men dog...
Forresten, er det noen som vet hvordan man går frem for at malingen skal feste seg ordentlig? Må de behandles med noe først/ pusses/ grunnes eller er det bare til å spraye av hjertens lyst? På forhånd takk for tips!

2 kommentarer:

  1. du må fyst vaska med husvask eller nåke, så grunna med ett eller aent så eg har (kan se itte) før du spraymale, eller så flasse malingen av... Å d e nåke drit. ;-)

    SvarSlett
  2. Takk for tipset! Kan du finne det ut før klubben i kveld? Ikke at jeg skal male stakene i kveld, men.....

    SvarSlett

Her kan du legge inn din kommentar. Jeg setter pris på alt; ris, ros, spørsmål, svar - hva som helst. Takk for at du tar deg tid!:-)